Blogg

Fokus på företagande och entreprenörskap

Varför jobba med målsättningar

Det finns studier som visar att de som skriver ner sina mål har större sannolikhet att nå dem. I boken Get rich lucky bitch (Denise Duffield-Thomas) står det att tydliga målsättningar tränar hjärnan att se möjligheter. Duffield-Thomas uppmanar oss också att skriva ner våra mål varje dag.

Precis, varje dag.

Anledningen är att vi då verkligen upprepar våra mål, både till oss själva och till universum. Målen blir mera verkliga och högst troligen mera top of mind, vilket leder till att vi kommer att jobba mot det målet. Målet blir tydligare och mera sant desto flera gånger vi säger eller skriver ner det. Duffield-Thomas skriver också att skillnaden mellan en miljonär och en biljonär är att biljonären skriver ner sina mål två gånger per dag (!).

Jag erkänner att jag tycker det är svårt med målsättningar. Dels att komma på dem, jag vet ju vad vill i stora drag, men att vara väldigt specifik är svårare. Därför är det extra viktigt att jobba med målsättningar för mig. 

Hur du konkret kommer igång med ditt målsättningsarbete

Låt dig inte begränsas av vad som är möjligt när du skriver ner dina målsättningar, utan lista allt som kommer upp i ditt huvud (börja tex med att lista 20 målsättningar). Det kan vara både större och mindre målsättningar. Men låt dig inte begränsas av att du inte tror att du kan eller att det känns för stort. Tänk fritt och tänk högt och lågt. 

Kategorisera sedan dina 20 målsättningar. Vilka är dina viktigaste, vilka är långsiktiga (5 år) och vilka är mera kortsiktiga (1 år). 

Det kan vara en bra idé att använda sig av modellen SMARTA mål, för de mål som du väljer att fokusera på, tex för dina 1 års mål. Detta för att du ska veta när du har uppnått ditt mål samt så att du specificerar målet så det blir tillräckligt tydligt. 

SMARTA mål:

Specifikt – var tydlig.

Mätbart – var konkret med när du har nått målet, tex i mängd.

Attraktivt – du ska vilja genomföra det.

Realistiskt – det ska vara möjligt att genomföra.

Tidsbundet – bestäm när du ska göra det du vill göra.

Kom sedan ihåg att upprepa dina mål ofta, om du inte skriver upp dem varje dag kanske du kan ha dem på ditt skrivbord så du läser dem varje dag. Eller som bakgrundsbild på din mobil, för den tittar du säkerligen på många gånger per dag.

Lycka till med målsättningarna!

Pengar, framgång och att våga ta plats

Harriet har läst boken Get Rich Lucky Bitch! av Denise Duffield-Thomas. Så här tycker hon om den:

Get Rich Lucky Bitch! är en bok jag helt klart kommer läsa fler gånger och som jag kommer bläddra i då och då för att hålla mig själv på banan. Inte minst är Get Rich Lucky Bitch en bra handbok för oss företagare. Denise Duffield-Thomas lyfter i boken fram många saker som hör till en företagares vardag och hon ger nya insikter om vad som påverkar företagandet, och företagare utifrån. 

Redan i början av boken fick jag nya insikter kring begreppet diva. Att ställa krav är inte att vara en diva, att ställa krav är att säkerställa att man (mer rätt skriva kvinna) har rätt förutsättningar för att leverera på den nivå som man kan = vara sitt bästa jag och ge det som kunderna förväntar sig. Kopplingen till hur kvinnor framställs i filmer och serier gav mig en rejäl tankeställare. Generellt framställs kvinnor som ställer krav, vågar kräva saker och är framgångsrika som divor. Männen? Jo, dom framställs som hjältar och inte många höjer på ögonbrynen om en man kräver viss mat innan sitt framträdande eller vill ha med egen ljudtekniker för större föreläsningsuppdrag. Det här med att ställa krav för att leverera på bästa möjliga nivå och ge kunderna vad dom betalat för är något jag tror många företagare behöver tänka mer på i det dagliga – att ställa krav för att säkra en bra leverans är inte att vara “divig”, det är att leverera på en hög, till och med högsta möjliga, nivå. 

Money block, blockeringar som rör pengar, återkommer i alla bokens kapitel. Att inse dom blockeringarna och vara uppmärksam på dom och deras effekt är nyttigt för oss alla, kvinnor som män. Jag har dock en känsla av att kvinnor oftare låter money blocks styra och förminskar effekten av dom för att man vill vara till lags och inte uppfattas som en diva. Vad som påverkar money blocks lyfts också fram i boken ur många olika vinklar – här är det nyttigt för alla företagare att stanna upp och ta en titt på vem man umgås med och vem man frågar råd av, eller vem som frikostigt och ivrigt delar med sig av sina råd och åsikter om företagandet. Har du rätt personer runt omkring dig eller har du blockerare som själva är för rädda för att gå den väg du valt?

Läs Get Rich Lucky Bitch! Den ger dig en hel del att tänka på, du kommer känna igen dig och det stärker dig i ditt förhållande till pengar, framgång och att våga stå på sig. 

För vem rekommenderar jag boken? Alla kvinnor oberoende av hur du lever eller vill leva ditt liv. Ditt synsätt och förhållningssätt till pengar, framgång och att våga ta plats påverkar andra runt omkring dig och det kommer påverka nästa generations kvinnor liksom vi påverkats av generationerna före oss (här fanns för mig en hel del igenkänning…). Mest av allt rekommenderar jag boken till företagare och blivande företagare – VÅGA! ta steget fullt ut, tro på dig själv och din affärsidé och låt inte andras förutfattade meningar stoppa dig.

Välkomna till Mariehamn på Nordic Business Forum

Vi är så glada över att kunna presentera Nordic Business Forum i Mariehamn för första gången någonsin.

Vi vet att det är flera som har funderat på att delta i Nordic Business Forum, som är ett välkänt och omtyckte evenemang, men som inte haft möjlighet på grund av restiden. Därför erbjuder vi nu Nordic Business Forum via livestream i Mariehamn. Du får ta del av intressanta föreläsningar samtidigt som du kan nätverka lokalt. Vi kommer att ge dig den bästa upplevelsen genom att mixa internationellt program med lokalt mingel.

Uppdatering augusti 2022; tyvärr ställs evenemanget in.

Eat that frog! – en bok jag rekommenderar

I februari läste vi Eat that frog”! av Brian Tracy i Worklandias bokklubb.

Vissa böcker kommer till en i rätt stund och tar en med storm.

För inte är det egentligen något helt nytt eller revolutionerande som Tracy för fram i sin bok. Men just nu behövde jag bli påmind om de saker som han lyfte fram. Tack vare flera av de tekniker som Tracy beskriver i boken har jag fått en nystart i ett projekt som jag jobbat med ett tag och har nu en konkret plan för att få det klart. En realistisk plan.

Vilka av Tracys tekniker, från Eat that frog! har jag tillämpat:

  • Lista dina mål. Det gav mig en översikt över vad jag ska prioritera just nu.
  • Bryt ned dina mål så du har en översikt över alla steg. Jag gjorde en road map över projektet som jag vill fokusera på just nu.
  • Gör en del klar innan du går vidare till nästa. Hoppa inte runt mellan olika saker. Jag gjorde en punktlista under varje steg på min road map. När jag är klar med en punkt kryssar jag över den. Att jobba med mindre punkter fungerar bra för mig också för att jag ofta inte har så mycket tid åt gången när jag jobbar med projektet. När jag har en mindre punkt vet jag att jag hinner få den klar fast jag kanske endast jobbar ostört i 60 min.

Istället för att känna att projektet är för stort och aldrig blir klart, vilket gjorde att jag drog mig för att jobba på det, tar jag nu en liten bit i taget och kommer hela tiden framåt.

Så enkelt men så lätt att glömma bort!

Eat that frog!

Utveckla dig själv och ditt företag

Bli medlem i Worklandia