Blogg

Fokus på företagande och entreprenörskap

Välkomna till Mariehamn på Nordic Business Forum

Vi är så glada över att kunna presentera Nordic Business Forum i Mariehamn för första gången någonsin.

Vi vet att det är flera som har funderat på att delta i Nordic Business Forum, som är ett välkänt och omtyckte evenemang, men som inte haft möjlighet på grund av restiden. Därför erbjuder vi nu Nordic Business Forum via livestream i Mariehamn. Du får ta del av intressanta föreläsningar samtidigt som du kan nätverka lokalt. Vi kommer att ge dig den bästa upplevelsen genom att mixa internationellt program med lokalt mingel.

Uppdatering augusti 2022; tyvärr ställs evenemanget in.

Eat that frog! – en bok jag rekommenderar

I februari läste vi Eat that frog”! av Brian Tracy i Worklandias bokklubb.

Vissa böcker kommer till en i rätt stund och tar en med storm.

För inte är det egentligen något helt nytt eller revolutionerande som Tracy för fram i sin bok. Men just nu behövde jag bli påmind om de saker som han lyfte fram. Tack vare flera av de tekniker som Tracy beskriver i boken har jag fått en nystart i ett projekt som jag jobbat med ett tag och har nu en konkret plan för att få det klart. En realistisk plan.

Vilka av Tracys tekniker, från Eat that frog! har jag tillämpat:

  • Lista dina mål. Det gav mig en översikt över vad jag ska prioritera just nu.
  • Bryt ned dina mål så du har en översikt över alla steg. Jag gjorde en road map över projektet som jag vill fokusera på just nu.
  • Gör en del klar innan du går vidare till nästa. Hoppa inte runt mellan olika saker. Jag gjorde en punktlista under varje steg på min road map. När jag är klar med en punkt kryssar jag över den. Att jobba med mindre punkter fungerar bra för mig också för att jag ofta inte har så mycket tid åt gången när jag jobbar med projektet. När jag har en mindre punkt vet jag att jag hinner få den klar fast jag kanske endast jobbar ostört i 60 min.

Istället för att känna att projektet är för stort och aldrig blir klart, vilket gjorde att jag drog mig för att jobba på det, tar jag nu en liten bit i taget och kommer hela tiden framåt.

Så enkelt men så lätt att glömma bort!

Eat that frog!

Hur går det med nätverkandet?

Worklandias delägare Harriet Bodö blev nyligen intervjuad av Åland Living, du kan läsa hela intervjun här. Harriet som flyttade till Åland 2006 lyfter bland annat upp vikten av nätverk för att trivas på en ny ort: ”Som inflyttad är det viktigt att komma in i ett sammanhang, och det behöver inte alltid handla om jobbet utan kan gärna vara något utöver.”

Att nätverka är kanske extra viktigt när man är ny på en ort men också när man är ny i ett sammanhang. Ett sådant sammanhang är det att starta eget. För många handlar det om att gå från en arbetsplats med kollegor och gemenskap till en vardag som enpersonsföretagare. De flesta företag på Åland består av en person.

Att driva företag innebär många utmaningar och att en utav utmaningarna då är bristen på gemenskap och kollegor är något som man kan ändra på. Det gäller helt enkelt att ge sig ut och nätverka. De tidigare nätverken som du redan har behöver uppdateras, inte bytas ut, men kompletteras med personer som förstår din situation som företagare – de tidigare kontakterna och nätverken har kanske inte så mycket erfarenhet av företagande.

Hur står det till med dina nätverk? Omger du dig med personer som stöder dig i det du befinner dig i just nu eller behöver du utöka ditt nätverk?

Företagarlivet innehåller storm, regn och sol

Det omväxlande vädret dom senaste veckorna påminner onekligen en hel del om företagandet och hur det är att starta upp ett företag.

När jag utvärderade företagsåret 2021 och såg tillbaka på året fick jag en välbehövd påminnelse om hur långt jag kommit sedan september 2018 då jag blev företagare på heltid. Då med den lite kaxiga inställningen att det tar max ett år så är mitt företag “up and running” och jag har en stabil kundkrets. En klok person utmanade mig och sa att det tar tre år att starta upp ett företag. När två år gått konstaterade jag att personen hade rätt – det tar tid att starta upp ett företag och hitta sin grej. Idag drygt tre år senare konstaterar jag också att det tar tre år att starta upp ett företag och hitta både sin egen identitet som företagare och “koka ner” det som som företaget står för och det företaget erbjuder kunderna.

Företagarlivet innehåller storm, regn och sol. Företagande kräver uthållighet och passion. Företagande är roligt och givande, och att hitta sin egen väg och verktyg är inspirerande. Företagande är inte lätt alla dagar och att leda sig själv är en utmaning. Det som hjälpt mig, och som fortfarande hjälper mig, som företagare är att tro på det jag gör, ha mitt varför identifierat och att fortsätta framåt även när det inte blir som planerat eller går lika snabbt som jag tänkt.

Att omge mig med andra företagare och aktivt jobba med mina mål i kombination med självledarskap är mitt bästa recept för att starta upp ett företag och fortsätta som företagare efter dom tre första åren.

Vad är ditt recept för att lyckas som företagare?

Harriet Bodö

Utveckla dig själv och ditt företag

Bli medlem i Worklandia