Det omväxlande vädret dom senaste veckorna påminner onekligen en hel del om företagandet och hur det är att starta upp ett företag.

När jag utvärderade företagsåret 2021 och såg tillbaka på året fick jag en välbehövd påminnelse om hur långt jag kommit sedan september 2018 då jag blev företagare på heltid. Då med den lite kaxiga inställningen att det tar max ett år så är mitt företag “up and running” och jag har en stabil kundkrets. En klok person utmanade mig och sa att det tar tre år att starta upp ett företag. När två år gått konstaterade jag att personen hade rätt – det tar tid att starta upp ett företag och hitta sin grej. Idag drygt tre år senare konstaterar jag också att det tar tre år att starta upp ett företag och hitta både sin egen identitet som företagare och “koka ner” det som som företaget står för och det företaget erbjuder kunderna.

Företagarlivet innehåller storm, regn och sol. Företagande kräver uthållighet och passion. Företagande är roligt och givande, och att hitta sin egen väg och verktyg är inspirerande. Företagande är inte lätt alla dagar och att leda sig själv är en utmaning. Det som hjälpt mig, och som fortfarande hjälper mig, som företagare är att tro på det jag gör, ha mitt varför identifierat och att fortsätta framåt även när det inte blir som planerat eller går lika snabbt som jag tänkt.

Att omge mig med andra företagare och aktivt jobba med mina mål i kombination med självledarskap är mitt bästa recept för att starta upp ett företag och fortsätta som företagare efter dom tre första åren.

Vad är ditt recept för att lyckas som företagare?

Harriet Bodö